В Хасково гостува изложба, посветена на 100 години бяла емиграция в България

150 150 Милен Вълчев

В петък, 16 юли, в 11 часа във фоайето на Регионалния исторически музей в Хасково ще бъде открита изложба „Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България“. Тя е подготвена от Държавна агенция „Архиви“ по инициатива и с финансовата подкрепа на д-р Димитър Иванов. В експозицията е проследен пътят на бялата емиграция до нашата страна и включването на емигрантите в културния, икономическия и обществения живот в България. Подчертана е и съпричастността на българската държава към нерадостната съдба на руските бежанци, както и оказаното им гостоприемство. Използван е богат документален материал от фондовете на Народното събрание, Министерския съвет, Монархическия институт, Министерството на вътрешните работи и народното здраве, Министерството на народното просвещение, от държавните архиви в София, Разград, Търговище, Кърджали, Хасково и Благоевград.

Хасково е първият град извън столицата, в който ще гостува изложбата. С разрешението на организаторите експозицията е обогатена с три пана, разказващи за живота на бялата емиграция в Хасковския край. Чрез снимки и документи се проследява пребиваването на бежанците от бившата Руска империя в Търново-Сеймен (Симеоновград). В казармите на разформирования 30-ти шейновски полк са разквартирувани две военни училища и една руска гимназия. Другото пано разказва за лекарите-белоемигранти в региона между двете световни войни. Руските медици са повече от 10, а някои от тях трайно свързват живота си с Хасковския край. Посетителите ще научат любопитни факти, свързани с хор „Родна песен“ и кои са руските диригенти, участвали в неговото създаване. Защо цяло Хасково се стича на погребението на руски генерал през 1935 г.? И още много интересни факти – като например, каква е причината да загинат двама казаци при строителството на мост в Любимец или кои са белоемигрантите, свързани с антинацисткото движение. При подготовката на трите хасковски пана са използвани документи и снимки от личните архиви на наследници на белоемигранти и изследователи от България, Франция, Русия, Испания и Финландия. Съорганизатори на изложбата в Хасково са Регионалния исторически музей и местната териториална дирекция на архивите.

На откриването на изложбата в Хасково ще присъства и д-р Димитър Иванов. Той е бил два пъти депутат от СДС в Народното събрание, председател на монархическо сдружение „Просветление“.

Автор

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X