Грък е посетител №1000 през май в хасковския музей

Александрос Пападопулос е хилядният посетител през този месец в хасковския музей. Гръцкият ни гост от Орестиада е зъболекар по образование, но в свободното си време е страстен изследовател на адрианополската иконописна школа. „От пет години изучавам като любител представителите на тази иконографска школа. Този път съм във вашия музей, за да се запозная по-добре с работите на иконограф Никола Адрианополски“, разказа Пападопулос. Като посетител №1000 за май той получи като подарък от РИМ „История на Хасково“, т. 1.
Подобна рекордна посещаемост в рамките на месец, музеят не е отчитал през последното десетилетие.
А май е от месеците с най-голяма посещаемост и се очакваше през тази година да бъде прескочен прагът от хиляда посетители. Това подсказваше и статистиката от предишните години. Ако през 2016-а през този месец експозициите са били разгледани от 665 души, година по-късно те вече са 850. Големият интерес през този месец се дължи както на интересната програма, която всяка година подготвяме за Нощта на музеите, така и на бума на ученическите екскурзии.
Залите на музея бяха разгледани от 130 ученици от Крумовград и Кърждали. Толкова са и децата от Хасково, които ни посетиха. Повечето от тях с голям интерес разгледаха Паскалева къща, която може да бъде посетена само след предварителна заявка. През май над 100 ученици и техните родители се включиха в набиращата все по-голяма популярност забавната игра „Търсачи на съкровища в музея“. Гостуващата изложба „Вотиви“, подредена от Националния етнографски музей, също се ползва с голям интерес сред хасковлии и гостите на града, решили да прекарат поне един незабравим час в залите на музея.

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X