Музеят дари книги на хасковските читалища

Всички 15 читалища в Хасково получиха дарение – вързопче от по 20 книги от хасковския Регионален исторически музей. Поводът е Деня на будителите – 1 ноември. Пакетите бяха връчени на секретарите на читалищата от директора на РИМ Пенко Добрев.
Всички книги са издания на музея през последните 13 години, свързани с миналото на региона. Сред тях са „История на Хасково“ (1912-1945), „Известия на Регионалния исторически музей“, том 4, „Поздравъ от Хасково“ – фотоалбум с картички от града от първата половина на миналия век, илюстрована история за съдбата на първата българска световноизвестна цигуларка – Недялка Симеонова и др. Целта на акцията тези издания да стигнат до по-голям кръг от читатели, а читалищата са едно от местата, които поддържат буден българския дух.
Александър Милушев секретар на най-голямото в Хасково читалище „Заря“ благодари от името на колегите си за подарените книги. Той обеща, че те веднага ще бъдат предоставени на техните читатели. Милушев подчерта, че трябва да се пази историята, а културните институции да работят за бъдещето на Хасково.
Директорът на РИМ използва случая, за да анонсира предстоящото откриване на изложба, посветена на 100 години от края на първата световна война. Тя ще бъде открита на 19 ноември – Деня на сухопътните войски.
Акценти в експозицията ще са участието на хасковските полкове в боевете при Криволак, завоя на река Черна и сраженията на Добро поле, където нашите войници показват изключителна храброст. В изложбата ще могат да се видят и лични вещи на бойците от легендарния Десети родопски полк.

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X