От октомври Работилница за тъкане в хасковския музей

От октомври в Регионален исторически музей-Хасково ще заработи още една работилница – по тъкачество. Тя ще бъде в събота като допълнително ще бъде уточнени датите на провеждане. Новото начинание се осъществява от отдел „Етнография“, който работи най-активно с деца от всички възрасти. На уредника Маргарита Цветанова ще помага Калина Братоевска. Закупени са десет малките станове, специално изработени за деца от варненския майстор Страцимир Абрашев.
Днес бе проведена пробна работилница, за да бъдат изпипани и най-малките детайли преди да стартира работата с посетители. 11 момичета и момчета се пробваха да изтъкат миниатюрни черги. Преди да се захванат за работа, малките тъкачи изслушаха специално подготвена за тях презентация за българските шевици и за времето, когато техните прабаби и прадядовци са тъкали. Целта на работилницата е да се покаже как във времето хората са си произвеждали всичко сами – килими, дрехи, завивки и то с ръчен труд.
За повечето от децата беше толкова интересно и увлекателно, че прекараха със станчета 3-4 часа, вместо със смартфони, и си тръгнаха с изтъканите от тях миниатюрни постелки.
Тези, които искат да се пробват да навлязат в дебрите на тъкачеството нека да следят нашия уебсайт и фейсбук страница, за да научат кога Работилницата за тъкачи ще отвори официално врати. В нея могат да заповядат всички деца, навършили 7 години, придружени от един възрастен. Ще има и минимална входна такса, която ще бъде уточнена в най-скоро време. Децата и техните придружители ще могат безплатно да разгледат шестте експозиции на хасковския музей.

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X