Паскалева къща отворена три дни в седмицата

Паскалевата къща в Хасково вече ще бъде отворена три дни в седмицатa – в четвъртък, петък и събота, с работно време от 10 до 17 часа. Билетът е 1 лев, а входът за хората с увреждания е безплатен. Беседата е на цена от 5 лева.
Възрожденската къща се отваря все по-често за посещения поради големия интерес към нея. През август домът на Паскалевия род бе отворен всяка сряда само за по 4 часа, но експозицята вътре бе разгледана от повече от 150 души, в това число и чужденци. Посетителите остават възхитени от уникалната възрожденска архитектура, затова през септември и ноември къщата да бъде отворена по три дни седмично, без необходимост от предварително записване.
Къщата на чорбаджи Паскал е строена в средата на ХІХ век. Тя е двуетажна, асиметрична, възрожденски тип, с великолепно функционално разпределение. Експозицията е сборна колекция от предмети на хасковски заможни семейства от периода след Освобождението до края на ХІХ век, която представя прехода от традиционно селския към градския бит.

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X