Професори от Франция и Япония разгледаха хасковския музей

Двама чуждестранни професори-археолози посетиха днес Регионалния исторически музей в Хасково. Първи ни посети преподавателят от френската Сорбона проф. Жан Франсоа Юрпе. Той е специалист  по история на изкуството през гръко-римската епоха. „Бях чувал, че вашият музей има интересна археологическа експозиция. Вече се уверих лично, че е така. При това  специалистите ви са на много професионално ниво, личи си, че работят всеотдайно. А експозицията е много добре подредена“, каза след края на обиколката френският учен, който бе придружаван от 11 сънародници-туристи.
Малко след френската група в музея влязоха двама японски професори. Масао Семмото участва в разкопките на праисторическа могила край новозагорското село Дядово. Той и придружаващия го професор по геология, дойде специално в музея да се запознае отблизо с интересните артефакти, свързани с неолита, халколита и бронзовата епоха. Семмото обърна специално внимание на каменните и глинените артефакти от тези три епохи.
Интересното е, че в началото на септември германска научна група, водена от доц. Крум Бъчваров, също разгледаха подробно най-вече предметите от неолита и халколита. Немците, част от които са докторанти, участваха в разкопките край хасковското село Нова надежда, ръководени от доц. Бъчваров.
Само преди седмица РИМ бе посетен от още един водещ български учен – проф. Пламен Павлов, който участва в дискусия за бъдещото на хасковската крепост.

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X