Пушката на капитан Петко гостува в хасковския музей до края на годината

Единствената запазена пушка на легендарния капитан Петко войвода (1844-1900) ще бъде изложена в Регионалния исторически музей. Хасковци и гостите на града ще могат да видят оръжието, което е част от временна експозиция, посветена на 175 години от рождението на Закрилника на Родопите и Тракия. Тя ще бъде открита на 5 декември. Пушката, марка „Уинчестър“, модел 1866 год., е част от оръжейната колекция на РИМ „Стою Шишков“- Смолян , където тя е предадена през 1952-ра от уста Петко Христов. Майсторът я съхранява в дома си почти три десетилетия. За пушката се носят много легенди. Според едната била подарък на капитан Петко от Джузепе Гарибалди, а според друга той получил скъпоценното оръжие от ръцете на руския император Александър ІІ. Как това ценно оръжие се оказва в ръцете на легендарният войвода, любознателните хасковци ще научат при откриването на временната експозиция в 15 часа на 5 декември, един ден преди да се навършат 175 години от рождението на капитан Петко.
Наред с пушката ще бъдат показани и пана с паметници на Закрилника на Родопите и Тракия, издигнати у нас и в чужбина. Инициативата е реализирана от пловдивското сдружение СНЦ „Капитан Петко-Гарибалдиец“. Таблата са 25 и са на три езика – български, английски и италиански. Представители на сдружението, както и на РИМ-Смолян ще присъстват на откриването на временната експозиция.
На нея ще бъде и представен и фотоалбума „Закрилникът на Тракия“, посветен на живота и делото на Петко Киряков. Автор на книжката е д-р Красимира Узунова от от отдел „Нова история на България“ в РИМ-Хасково.

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X