РИМ-Хасково гостува с военна изложба в Харманли

Регионалният исторически музей в Хасково гостува с изложба в Харманли. Тя под надслов „Хасковските полкове през Първата световна война“. 10-те фотоплатна разказват за участието и героизма на Хасковския, Харманлийския и Търновосемейнския полкове на фронтовете през 1915-1918 г. Изложбата е подредена в Културния център на Харманли и може да бъде видяна до края на януари.
Трите военни съединения се включват във войната за освобождението на българските земи от самото начало. Шести харманлийски полк мобилизира 645 кавалеристи и е включен в състава на Конната дивизия, командвана от ген. Иван Стойков. В началото на военните действия Десети родопски полк наброява 5427 войници, подофицери и офицери,  а 30-ти Шейновски полк мобилизира 4677 военни. Двата полка са част от Втора армия командвана от ген. Г. Тодоров.
Изложбата бе открита от проф. д-р Цонка Каснакова, директор на Историческия музей в Харманли и от д-р Красимира Узунова, гл. уредник в РИМ-Хасково. На откриването присъства и директорът на хасковския музей Пенко Добрев.

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X