Три изложби за три дни в хасковския музей

Три изложби ще бъдат открити в рамките на три дни в Регионалния исторически музей в Хасково. На 6-ти септември в 10:30 часа във фоайето ще бъде представена експозицията „С европейско образование и български дух“. В нея ще бъдат представени известни хасковци, завършили висшето си образование в Европа – като д-р Върбан Герджиков, д-р Александър Милушев, Аспарух Лешников, Георги Кожухаров, Недялка Симеонова…
Партньори по реализирането на изложбата са музея и Информационен център „Европа Директно – Хасково“.  Тя е посветена  от една страна на 2018-та – първата Европейска година на културното наследство. От друга страна целта е да информира обществеността в исторически план за завършилите образованието си в Европа и реализирали се в страната ни личности, свързани с Хасковска област.
Посланието на инициативата: Благодарение на полученото европейско образование хасковски граждани  в миналото са придобили така необходимите знания, за да работят за просперитета на  местната общност, като са осигурили на практика европейски измерения на социално-икономическия живот в региона. Европейските възпитаници са основните носители на европейските ценности и култура, те са първопроходците при изграждането на местната икономика и култура. В подготовката на изложбата участваха д-р Красимира Узунова, гл. уредник отдел „Нова история“ и ученици от клуб  „История и етнография” към Младежки център Хасково с ръководител Нели Арнаудова.
На 7 септември в зала „Археология“ ще бъде показан втория по големина кристален череп в света. Той е част от колекцията на хасковския писател Иван Митев.
На 8 септември от 11 часа ще бъде открита временната експозиция „Хасково и хасковци – в края на ХІХ и първата половина на ХХ в.“ Няколко са акцентите в нея – местните индустриалци, панаирите, участието на хасковци във воините, аптечното дело и специална витрина, посветена на Стефан Димитров – първият професор по керамика в България.

На 8 септември – Деня на Хасково, посетителите ще могат да разгледат безплатно експозициите.

 

 

 

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X