Ученици се запознаха със зимните празници и обичаи в музея

 

Седмокласници от хасковското ОУ „Н. Й. Вапцаров“ се запознаха с обредните практики на зимните празници и обичаи. Уредникът в отдел „Етнография“ Маргарита Цветанова разказа и показа на учениците за по-важните обичаи и традиции от зимния календарен цикъл . Децата научиха, че последният ден от Коледните пости се наричат Суха Коледа или Бъдни вечер, а на 25 декември започва Коледуването. Така разбраха кога в къщата влизат коледари и кога сурвакари.Самите ученици, пременени в народни носии, се включиха във възстановка на седянка по време на Коледните празници, а после с радост децата наричаха благословията за Сурва и си взеха в ръчица хлебче и късметче.
Миналата седмица със зимните традиции и обичаи се запознаха второкласниците от ОУ „Св. Иван Рилски“. Малчуганите най-напред изгледаха филм за календарите, а после се учеха как се посреща Коледа. Над 200 ученици посетиха Регионалният исторически музей в Хасково само през първите две седмици на декември. Специално за тях се прожектираха безплатно два филма, свързани с историята на календарите и коледните картички.
На 15-ти декември (събота) в 10 часа ще заработи Работилницата за сурвачки. Малки и големи ще се учат да украсяват коледни дръвчета според българските традиции. Входът е безплатен, а работилницата ще работи до 14 часа.

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X