Ученици станаха екскурзоводи в Паскалевата къща

12-класници от хасковската гимназия по туризъм „Александър Паскалев“, специалност „Организация на екскурзоводството“, днес на практика приложиха получените знания.  Гимназистите бяха подготвили сами беседи за Паскалевата къща – един от шедьоврите на възрожденската архитектура в България. Родоначалникът на рода Паскал х. Райчев е бил един от най-богатите хасковци в средата на XIX век. Той дава пари за строителството на българско училище в Хасково. Един от най-ярките представители на този род е Александър Паскалев, който пък е патрон на хасковската гимназия по туризъм.
А 12-класниците изнесоха своите беседи пред по-малките си съученици от 8-ми, които по традиция около рождената дата на Паскалев посещават къщата. Учениците научиха, че той поставя началото на модерното българско книгоиздаване, създава първата фирма за разпространение на вестници и списания. Подпомага много бедни, прави дарения на учебни заведения, но самият той умира в нищета през 1946 г.
Общо 70 ученици посетиха днес Паскалевата къща, а преди тях пък мина и група хасковски пенсионери. Тя все повече се превръща в един от най-атрактивните туристически обекти в Хасково.

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X