Хасковският музей участва с 8 артефакта в „Спасените съкровища на България”

Регионалният исторически музей ще участва с осем ценни артефакти в изложбата „Спасените съкровища на България”. Тя се организира от НАИМ съвместно с Министерство на вътрешните работи, с подкрепата Министерство на културата и съдействието на Столична община. Временната експозиция може да бъде посетена от 7 ноември 2018 – 27 януари 2019 г. Изложбата включва изключително интересни и ценни предмети от НАИМ и 18 музея в страната (съорганизатори), отнасящи се към епохите на праисторията, античността и средновековието.
Седем от артефактите, с които участва хасковският музей, са от стъкло. Те са изработени между II и IX век и въпреки, че са на повече от хиляди години са запазени цели, което е много ценно като се има предвид колко чупливо е стъклото. Това са предмети на лукса, притежавани от богати хора.
Интерес представлява ойнохое – стъклен съд, чието устие е формата на трилистна детелина. Върху него с позлата са изобразени с позлата флорарни елементи и птици. Най-вероятно в този съд се е използвал за съхраняване на благовонни масла. Със същото предназначение е била стъкленицата във формата на камила, както и балсамариите.
Повечето предмети участват не за първи път в национални изложби в София. От няколко години през зимата НАИМ организира тематични изложби, в които винаги се включват и предмети от археологическата колекция на хасковския музей.

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X