Четвъртокласници в музея: На колко години са се омъжвали момите?

Над 50 ученици от хасковското ОУ „Св. Иван Рилски“ посетиха днес експозиция „Етнография“, за да се запознаят с традициите на българите от преди 150 години. Уредникът Маргарита Цветанова ги върна назад във времето, за да им разкаже и покаже носиите, които са носели българите в Хасковско. Четвъртокласниците показаха завидни познания и сами посочваха различните части от мъжкото и женското облекло – калпак, пояс, потури, престилка, забрадка, цървули… И засипаха с куп въпроси уредника, задоволил тяхното  любопитство която им обясни, че навремето момичетата най-често са се женели на 15-17 години, че още от 7-годишни започвали да се учат да готвят и да участват в подготовката на чеиза си, с който трябва да отидат в къщата на своя жених. Децата на тяхната възраст са ходели най-често без забрадки, но като пораснели още малко слагали кърпа на главата, а омъжените жени задължително били забрадени.

След края на беседата четвъртокласниците се премениха в народни носии. Някои дори демонстрираха завидни певчески качества, като Анастасия Пилева, която изпя превъзходно две народни песни.

Над 350 ученици посетиха Регионалния исторически музей в Хасково през юни. При това повечето вече бяха във ваканция. Две частни занимални също доведоха своите възпитаници, за да се запознаят с експозициите „Археология“ и „Етнография“. Ученици от Симеоновград и село Аврен също разгледаха хасковския музей.

 

 

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X