55 сурвачки бяха изработени в музейната работилница

Рекордните 55 сурвакници бяха изработени по време на третата „Работилница за сурвачки“ в Регионалния исторически музей в Хасково. Под вещото ръководство на етнографите Маргарита Цветанова и Диляна Пецова, както и техните помощници Дора Дженева и Мария Ангелова, малки и големи изработиха сурвачки, според българските традиции. Дори се наложи да бъде върната група от 25 деца от Пловдив, понеже свършиха дряновите клонки.
А дрянът се използва за направата на сурвакниците, защото е жилав и се свързва със здравето. Украсата на клонките е от усукани вълнени конци, пуканки, сушени плодове, кравайчета…
Обичаят е свързан с настъпването на Новата година. Българите се сурвакат взаимно по раменете за здраве и берекет. Затова обичая трябва да се изпълнява само от здрави хора, смята се, че болните ще развалят магията. След като се приключи със сурвакането украсената дрянова клонка трябва да се изхвърли в реката, за да отнесе със себе си натрупаната лоша енергия.
В отделни краища на България сурвачките вместо от дрян се правят от леска, в т. ч. и в Хасковско, в района на Сакар. Затова единствено в етнографската експозиция на РИМ-Хасково могат да се видят сурвачки, направени от леска.

AUTHOR

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X