Музеят показа старо Хасково в картички

Снимки: haskovo.info

Изложба от пощенски картички от края на ХІХ и началото на ХХ век бе открита тази вечер във фоайето на театър „Иван Димов“. Експозицията е подредена по инициатива на Регионалния исторически музей. Пощенските картички са включени в уникален албум, който също бе представен пред събралата се публика. Той може да бъде закупен от щанда в РИМ-Хасково. Автор на албума “Поздравъ от Хасково” е д-р Красимира Узунова, главен уредник в отдел „Нова история“. Графичният дизайн и оформлението на корицата е дело на Галина Христова, уредник в същия отдел. Преводът на английски е на Веселина Узунова.
А изложбата бе открита от директора на музея Пенко Добрев, който подчерта значението за съхраняването на културното наследство в Хасково. Той даде думата на д-р Узунова, която разказа интересни факти. Пощенските картички се появяват в средата на ХІХ век, а през 1892 г. е изготвена първата българска картичка. Няколко години по-късно новата мода завладяна и Хасково. Фотосите с изгледи от града били поръчвани на местни фотографи от книжарите, които след това ги продавали на хасковлии и на гостите на града.
„Почти 80 на сто от старата архитектура на Хасково е запазена в централната част на града. Ако вдигнете поглед над лъскавите витрини, ще се насладите на уникалната ни архитектура, запазена и до днес“, подчерта д-р Узунова. Изложбата може да бъде видяна във фоайето на театъра още една седмица.
Събитието е в рамките на празничната програма на Хасково.

X