Ученици от цяла България търсиха съкровища в хасковския музей

20 ученици от цялата страна търсиха съкровища в Регионалния исторически музей. Гимназистите са членове на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето, който провежда първото си заседание в Хасково. В него участва и ученичката от хасковската математическа гимназия Галина Вълчева. Останалите членове на Съвета са от Варна, София, Пловдив, Плевен, Добрич, Кърджали, Шумен, Видин, Монтана…
Част от неделния следобед, определен за разходка и развлечения, по идея на ТИЦ-а младежите проведоха в музея. Учениците с голямо желание се включиха в „Търсачи на съкровища“ (Treasure hunt). Понеже са по-големи те направо започнаха от второто ниво на играта. Повечето участници са последния гимназиален клас, а най-малката търсачка бе четвъртокласничката Росица от Варна. Тя бе толкова запалена по историческия ребус, че след като се справи заедно със съотборниците си с второто ниво, поиска да се изпробва сама и на първото ниво, което е разработено за ученици на нейната възраст.
Младежите се справиха със задачите за около 40 минути. Всички те споделиха, че за първи път се включват в подобна игра и че в нито един друг музей в България не са се изправяли пред подобно интересно предизвикателство.
В „Търсачи на съкровища“ могат да се включат ученици от 5 до 12 клас. Минималната група е от четирима, а максималната от 25 участници. Учениците се разделят на групи от 2 или 3 търсачи. Всяка група получава книжка с ребуси и трябва да бъдат открити отговорите. Цената за всеки участник е 2 лева. След края на играта се прави проверка на отговорите, а учениците получават сертификат „Млад изследовател“. Освен това за затвърждаване на знанията след играта следва кратка екскурзия из залите на музея. Само през април над 100 ученици се превърнаха в търсачи на съкровища в хасковския музей.

Заявки се правят поне три предварително на следните телефони: 038624501 и 0879104475.

 

X