430 бяха с нас в Нощта на музеите

430 посетители прекрачиха прага ни в Нощта на музеите, която бе отбелязана на 19 май. Може би щяха да бъдат над 500, ако не бе лошото време в съботния ден. Затова пък тези, които не се уплашиха от дъжда, изкараха няколко чудесни часа в забавления, игри и опознаване на дебрите на историята.
Тази година в РИМ-Хасково, в Европейската нощ на музеите, която започна при нас още от 10 сутринта, акцентът бяха децата. Целта бе малчуганите да се запознаят с игрите на техните родители, баби и дядовци. Една дузина игри бе подготвила за най-малките посетители PR-експертът в хасковския музей Антония Петрова. На децата най-много допаднаха скачането на ластик, скамболови, куцанката, дамата, да бий, да бий…
Първоначалната идея бе родителите да покажат на децата на какво са играли те самите преди 20 и повече години. Не всички от тях бяха готови за подобно предизвикателство, но пък Антония Петрова бе на ниво и 5 часа без да подгъне крак забавлява малките посетители, изпълнили лапидариума на музея. Хлапетата искаха още и още игри, но дойде време за следващото предизвикателство – „Търсачи на съкровища“.
В играта се включиха над 20 семейства. Малки и големи търсиха отговори на историческите ребуси. А на някои се налагаше да търсят и отговорите, и малките членове на отбора, хукнали по залите в желанието си да намерят първи скритите „съкровища“. Всички се справиха отлично и получиха награди. На учениците писахме шестици и даваме своето съгласие учителите по история да ги впишат в дневниците и бележниците на участниците.
Уредникът в отдел „Етнография“ Маргарита Цветанова  помагаше на децата да се пременят в народни носии. В същото време пък други гледаха филми, посветени на хасковския тютюнотърговец Георги Чалбуров, прототип на Борис Морев от романа „Тютюн“ на Димитър Димов, а след това и за възникването на хасковската пожарна. Вечерта имаше още една кинопрожекция, от която зрителите научиха за първите автомобили, тръгнали по хасковските улици и спортът в Хасково между двете войни.
В съботния ден имаше много събития в Хасково, но само проявите на музея бяха посетени и от кмета Добри Беливанов, и от областния управител Станислав Дечев. Губернаторът разгледа експозициите още преди обяд и често трябваше да дава път на малките посетители, които търчейки през глава по залите търсеха съкровища. На излизане той не пропусна да си купи „История на Хасково“ (1912-1944). Кметът Добри Беливанов разгледа вечерта изложбата „Вотиви“, която бе открита от директора на музея Пенко Добрев и гл. уредник на отдел „Етнография“ Диляна Пецова.
Търсенето на съкровища продължи почти до полунощ под вещото ръководство на уредника в отдел „Археология“ Данаил Огнянов. Музеят работи до първия час на неделния ден.

X