Днес в музея: Марсианци ли са живели в Хасково?

Над 50 деца посетиха днес хасковския Регионален исторически музей. Посещението бе организирано от клуб „Млад краевед“ към РБ „Христо Смирненски“.
Малчуганите научиха как древните хора сами са приготвяли боите, за да окрасят жилищата си. Пробваха да смелят жито на хромел, който на повече от 6000 години. Засипаха екскурзоводите с въпроси за бронзовия глиган. Момичетата пък проявиха любопитство към огледало на 2000 години. Малките краеведи научиха, че най-старото известно име на нашия град е Марса и веднага попитаха: Марсианци ли са живеели в Хасково?
Тяхната екскурзия продължи в отдел „Етнография“, където с интерес разгледаха многобройните чанове и дори си направиха малка музикална импресия, хлопайки звънците, предназначени за домашните животни. После научиха, че има един специален вид стан, на който са работили само мъже. Етнографът Маргарита Цветанова им разказа за народните носии, характерни за хасковския край. Накрая дойде най-интересното – малчуганите, пременени в костюми се превърнаха в моми и момци от края на ХІХ век. И си снимаха за спомен.
Утре в музея очакваме поредното детско нашествие. На мястото на краеведите в залите ще влязат търсачите на съкровища. Това ще бъде второто издание на придобилата популярност в цялата страна игра. Малко преди края на работния ден вече имаше записани 26 деца на възраст от 9 до 13 години.

X