Изложба, посветена на спасението на евреите

Днес във фоайето на Регионалния исторически музей бе открита документалната изложба „Хасковските евреи и спасението – 1943 г.“.  Поводът е 75 години от спасението на българските евреи, а инициатор е Регионалната организация на евреите в Хасково „Шалом”.
В изложбата са показани снимки и религиозни предмети от фонда на отдел „Най-нова история” в РИМ-Хасково и документи, предоставени от Държавен архив-Хасково.
На откриването присъстваха кметът на Хасково Добри Беливанов и зам.-областният управител д-р Стефка Здравкова. А така също главният секретар на „Шалом“ Йосиф Меламед и председателят на регионалната организация Йосиф Давид, както и много граждани.
С помощта на снимки и предмети изложбата разказва за тежките времена, сполетели евреите в България през 40-те години на миналия век. За готвената депортация и отпора на българското общество, спасило живота на 49 000 евреи. Самата изложба е разделена на три модула – Хасковската еврейска общност до Втората световна война; Българската общественост против расизма и антисемитизма; Хасковските евреи и спасението.
В изложбата, подредена от главен уредник д-р Виолета Костова, са представени емблематични религиозни предмети – талет и кипа, ханукия, парохет, венчално свидетелство. Във витрината е показана главната книга на еврейското училище в Хасково „Атиква” (Възраждане) за 1943-1944 г., две жълти значки и факсимиле на заповед за ограниченията на еврейското население, издадена от полицейския комендант в Хасково.
При откриването на експозицията д-р Виолета Костова припомни, че от Хасково е трябвало да бъдат депортирани 29 еврейски семейства или 116 човека. Събрани са и очакват своята съдба. „Отмяната на депортирането спасява и тях, а проявите на човешко съпричастие от съгражданите им помага по-лесно да преживеят тези трудни години. През март 1943 г. за подпомагане еврейски семейства са разследвани Атанас  Й. Вапцаров и Атанас  Ив. Дуков”, каза още главният уредник в отдел „Нова и най-нова история”.
„Подвигът на българския народ, на Българската православна църква, на интелектуалците, на отделни личности, завинаги е в нашите сърца“, подчерта в обръщението си при откриването на изложбата Йосиф Меламед. Той припомни, че в Европа са спасени евреите само от две държави – България и Дания. Нашата страна обаче била единствената, в която евреите в края на войната са повече като численост, отколкото в нейното начало 6 години по-рано.
Главния секретар на “Шалом“ подари на РИМ-Хасково и Регионалната библиотека “Христо Смирненски“ сборника „75 години: Незабравените лица на спасението“. Йосиф Меламед съобщи още, че организацията му има намерение да инициира изграждането на мемориал, посветен на българския народ като спасител на евреите.
Изложбата може да бъде видяна до края на април във фоайето на музея.

AUTHOR

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X