Догодина археолози се събират в Твърдица

Следващата среща на археолозите от Югоизточна България ще бъде в Твърдица. Това стана ясно на завършилата в Хасково научна конференция, когато директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев сложи на главата на Красимир Велков венеца за домакин на следващата среща.
Специализираната научна гилдия от Югоизточна България се събира вече 37 години около празника на археолога – 14 февруари. Форумът в Хасково бе един от най-големите в цялата история научните срещи. На организираната изцяло от Регионалния исторически музей конференция присъстваха около 50 специалисти, бяха прочетени над 20 доклада.
На тези срещи археолозите най-вече съобщават резултатите от своите проучвания през изминалата година, в случая 2017 г. На моменти конферентната зала в хотел „Родопи“ се оказваше тясна да побере всички желаещи да присъстват на научния форум.
Част от съобщенията и докладите на база разкопки и научни изследвания са свързани с Хасковска област. Проф. Красимир Лещаков и Николина Николова запознаха археологическата общност с методите на археометрията за проучване на керамичното производство VІ-ІІ хилядолетие в Югоизточна България. Професор Лещаков допълни, че от резултатите вече са се заинтересували английски учени. Гл. ас. д-р Борислав Бориславов обърна внимание на резултатите и проблемите, свързани с разкопките край харманлийското село Изворово. Както е известно преди девет години там бе открита огърлица с 344 златни зрънца. Ученият издигна интересна хипотеза за това на кого е принадлежал този шедьовър на ювелирното изкуство. Също около Изворово през миналата година Станислав Илиев – гл. уредник на отдел „Археология“ в РИМ-Хасково, извърши за първи път в България геофизично проучване на долмен. Доц. д-р Здравко Димитров запозна колегите и гостите с резултатите от миналогодишните проучвания край село Ангел войвода на намиращото се там тракийско светилище и късноантична крепост. Вероника Генчева пък информира участниците в срещата за за издирванията на археологически обекти в района на скалния комплекс „Глухите камъни“.

AUTHOR

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X