Железен меч и бронзова рапира се върнаха в музея от изложба в София

 

Едни от най-ценните археологически експонати – железен меч и бронзова рапира отново са изложени в зала „Археология“. През последните четири месеца те бяха в Националния археологически институт с музей (НАИМ). Хасковските артефакти бях част от тематична изложба под надслов „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“.
Регионалният исторически музей в Хасково участва с пет експоната. Подборът на предметите бе направен от зам.-директора на НАИМ доц. д-р Христо Попов. Артефактите, с които участва хасковския музей са уникални и рядко могат да бъдат видени другаде.


Като бронзовата микенска рапира, която е на повече от 3500 години. В София бе показан и уникален накрайник за подобна рапира, открит по време на археологически разкопки при с. Долно Черковище. Посетителите на НАИМ видяха още един хасковски уникат – железен меч, един от първите от този метал по нашите земи. Той е на повече от 3000 години.
Два от нашите артефакти в експозицията са рядко срещани калъпи. Единият е от камък и е предназначен за отливането на бронзови сърпове. Уникален е и другият, който наистина се среща много рядко. Той е керамичен и е служил за изработването на кръстовидни брадви.
Изложбата е видяна от хиляди посетители през четирите месеца, в които бе показана в НАИМ.

AUTHOR

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X