Историята на Минерални бани събрана във фотоалбум

Регионалният исторически музей (РИМ) в Хасково издаде поредния фотоалбум. Четвъртата книжка е посветена на историята на Минерални бани от древността до наши. Албумът е на два езика – български и английски. Кратките текстове в „Хасковските минерални бани. По следите на миналото“ са онагледени с интересен снимков материал, показващ ценни артефакти, открити по време на археологически разкопки. Целта е да се покаже богатото историческо минало на курортното селище, както и неговите традиции и обичаи, част от които се спазват и днес – като „Банско одуше”.
Той се прави в памет на загиналите български войни в битката с епирския владетел Теодор Комнин край Клокотница. Ранените в сражението войници на цар Иван Асен ІІ се лекували в крепостта „Топлица” и с помощта на термалните извори.
Издаването на албума е финансирано от община Минерални бани с личното съдействие на кмета Мюмюн Искендер. Негов автор и съставител е д-р Красимира Узунова – главен уредник в РИМ-Хасково, а графичният дизайн е дело на Галина Христова – уредник в музея. Текстовете са преведени на английски от Веселина Узунова.
Това е четвъртият фотоалбум, който издава РИМ за по-малко от година. Предходните три са посветени на именитата българска цигуларка проф. Недялка Симеонова, на „Тютюневите складове на Хасково (1884-1944)“ и на „Виното в Хасковския регион – от траките до наши дни“.

Желаещите могат да се сдобият с новата книжка в щанда на Регионалния музей.

AUTHOR

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X