Китайски археолози: Имате чудесен музей!

360 504 Милен Вълчев

Група китайски археолози разгледаха експозициите на хасковския регионален музей. Естествено, те останаха най-впечатлени от зала „Археология“, която е разположена на два етажа. Чуждестранните гости пристигнаха от София, след участие в четвъртото издание на научната конференция „Пътят на коприната“, организиран от Институт „Конфуций“ към Софийския университет. След приключването на форума едно от местата, които те избраха да посетят бе Регионалния исторически музей в Хасково и Александровската гробница.
Професор д-р Ли Ксиао, който е специалист по бронзовата епоха, разгледа с голям интерес археологическата експозиция и обясни на докторантите си, че във витрините има предмети, които могат да се срещнат по целия път на коприната. Той прояви жив интерес и към научните търсения на археолога в хасковския музей, главния уредник Станислав Илиев. Двамата обещаха да поддържат контакт и да разменят презентации и научни доклади.
Китайските гости разгледаха и етнографската експозиция, като също откриха неща, които ги има както у нас, така и в далечен Китай. Двама от тях дори пробваха родните калпаци и вълнени елечета, ушити преди почти сто години. Гостите многократно благодариха на домакините си за интересната беседа и заявиха, че ще препоръчат на сънародниците си, които посещават България, да посетят и хасковския музей, както и тракийската гробница в Александрово.

Автор

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X