Медицински инструменти на около век получи като дарение РИМ-Хасково

Ценно дарение получи днес хасковският исторически музей – медицински инструменти, който най-вероятно са на около век. Те са ползвани от д-р Александър Милушев, основател на бившата военна болница в Хасково. Дарението бе направено от неговия внук – Александър Милушев, секретар на читалище „Заря“ в областния град. Неговият дядо завършва медицина в Москва, дори участва в Руско-японската война (1905-1907). По специалност е акушер-гинеколог, но след участието му във военните действия в Далечния изток, а след това и в Балканските войни му възлагат да създаде в Хасково на базата на съществуващия лазарет, военна болница. Още повече, че в града е разместен един от най-големите гарнизони в Южна България. Като се има предвид специалността на д-р Милушев по-голяма част от дарените инструменти са за извършване на гинекологични манипулации и операции. Освен тях има и уреди за ортопедични и неврологични прегледи.
Д-р Александър Милушев е роден през 1887 г. в Дряново и е шестото дете на кундурджия (произвеждал е обувки). Лекарят приключва медицинската си кариера в звание полковник. Почива на 57 години, застрелян на стълбите на Хасковската съдебна палата от свой лют роднина.
„Идеята на дарението е да се види, че и в онези времена е имало медицинско обслужване, при това качествено“, каза дарителят Александър Милушев. Освен инструменти той остави в музея и личния печат на дядо си, както и документи.
Главният уредник отдел „Нова история“ д-р Красимира Узунова заяви, че дарението е уникално. Тя допълни, че в институцията нямат такива експонати, още повече, че в началото на миналия век е практикувано бабуването при раждания. Идеята ни е следващата година да организираме изложба, в която да покажем това ценно дарение, като го допълним с още информация и данни.

AUTHOR

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X