Набиране на средства за ремонтиране на Паскалева къща

810 250 РИМ-Хасково

Паскалевият род е един от най-големите в Хасково през Възраждането. Негов основател е Паскал хаджи Райчев, известен сред съгражданите си като чорбаджи Паскал. През 1864 г. Паскал хаджи Райчев дарява 20 000 гроша за построяването на Централно българско училище в града. Той е един от водачите на българите в борбата им срещу гъркоманите и виден търговец, посветен на дарителска дейност. Голямата гордост на рода е Александър Паскалев – най-видният български книгоиздател за периода след 1908 г. За първи път в България, той издава многотомни събрани съчинения на български творци, чиито произведения днес са в основата на класическото ни литературно наследство.

Къщата на чорбаджи Паскал в Хасково е строена в средата на ХІХ век – двуетажна, асиметрична, с великолепно функционално разпределение.
Тя обаче е затворена за посетители, защото се нуждае от ремонт. Била е наводнявана два пъти – последно през 2012 г., когато ръководството на музея е принудено да я затвори за посетители. И въпреки, че е направен основен ремонт за спасяването й, поради недостатъчни средства част от фасадата и двора на къщата все още се нуждаят от обезопасяване и ремонт.
Експозицията в Паскалевата къща е сборна колекция от предмети на хасковски заможни семейства, живели непосредствено след Освобождението, до края на ХІХ век. Открита през 1971 г., тя е първата в България, показваща градски бит.

Самата къща е културна ценност и представлява интерес заради съчетанието на традиционния бит с модерното влияние на Западна Европа. Всекидневната, трапезарията и кухнята са разположени на първия етаж и показват ежедневния бит на хасковското семейство, а вторият етаж изпъква със своята изискана представителност и гостна подредба.
В централния салон на втория етаж се помещава и единственият в Хасково полукръгъл кьошк, рядко срещан елемент в българската възрожденска архитектура. Там старейшината на семейството и гостите са се събирали на кафе, а младата домакиня е имала специална стая с вносни мебели, в която да кани своите приятелки. Стаите са просторни и миндерите в тях отговарят на тогавашния бит и особено на тогавашната дамска мода. Широката рокля изисквала много място за сядане, поради което са направени широки миндери. Изяществото на хасковските килими и килимени черги обединява традиционните с виенските мебели и показва европейското присъствие у нас. Красота и топлина създават дървените тавани, врати, долапи, които са изключително разнообразни със своите геометрични и растителни орнаменти. Декоративните ниши – алафранги, допълват интериора и му придават изисканост.


Със средствата от тази инициатива ще бъдат направени необходимите довършителни ремонтни дейности и тази изключително красива и значима за региона къща-музей ще бъде отново отворена за посещения. Планира се провеждане на различни културни събития в двора, сред които: „Срещи на бяло сладко“; мероприятия, свързани с честване на някои християнски празници; преобличане и снимки на деца с типични за Възраждането дрехи; „Задругата на майсторите“ – изложба на майсторски произведения; изнасяне на театрални представления сред уникалния вътрешен декор и добре уредения двор.

Избери, за да помогнеш!

SMS

  • Дарете чрез SMS с текст DMS PASKAL на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.
  • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.
  • За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

БАНКОВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДАРЕНИЕ

Получател/Титуляр:РИМ – Хасково

IBAN:BG64RZBB91553120056106

BIC:RZBBBGSF

При банка:Райфайзенбанк България

Основание за плащане:Избери, за да помогнеш

Автор

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X