Над 24 000 посетители разгледаха обектите на РИМ-Хасково през 2019-та

600 400 РИМ-Хасково

24 435 посетители са разгледали обектите на Регионалния исторически музей в Хасково през изминалата година. В сравнение с 2018-та има ръст от 1635 души.
Музейният център „Тракийско изкуство в Източни Родопи“ (Александровска гробница) е разгледан от 17 150 туристи, което с 1050 повече от миналата година. Най-голям е делът на пенсионерите – 6850. Чужденците са били 930, като повечето са от Англия, Франция, Русия, Германия и Полша. 1600 ученици са разгледали копието на тракийската гробница край село Александрово, както и едно от най-старите златни съкровища. През 2019-а се навършиха 10 години от откриването на Музейния център, построен с финансовата подкрепа на японското правителство.
За четвърта поредна година музеят в Хасково също бележи ръст по посещаемост. РИМ разполага вече с шест експозиции, обхващащи периода от неолита до края на Втората световна война. Периодът след 1945 г. също бе показан с помощта на две временни изложби – „Остров Белене – „Истина и памет” и  “Промяната 10 ноември 1989 г.”. Автор на втората е д-р Веселина Узунова, главен уредник в отдел „Най-нова история“. Двете изложби, както и гостуващата, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода предизвикаха голям интерес сред хасковци и гостите на града.
През 2019 г. музеят е разгледан от 7285 посетители или 585 повече от 2018-та. Най-осезателно е увеличението при учениците, за които РИМ се превръща в любимо място. 400 от тях търсеха съкровища, като забавната игра е изцяло променена и обхваща всички експозиции. Автори на новите две книжки „Търсене на съкровища в музея“ са Антония Петрова, Мария Ангелова и Милен Вълчев. Те бяха разработени при помощта на повечето уредници, включили се с желание да помогнат играта да стана по-интересна. Книжките, значките и сертификатите са отпечатани с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Играта „Търсене на съкровища в музея“ бе отличена и от Фондация „Америка за България“ с чек за 5000 лева.
Най-голям принос в работата с деца имат етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова. През декември 500 ученици се включиха в инициативата „Коледа в музея“, организирана заедно с Народния оркестър към община Хасково. Децата с нетърпение очакват съботните работилници за сурвачки, мартенички и боядисване на яйца за Великден. Гимназисти пък проведоха изнесени уроци за древното минало на хасковския край в експозиция „Археология“.
За Нощта на музеите бе представена изложба, посветена на развитието на радиото и телевизията от 30-те години на миналия век до наши дни. Тя бе подготвена от експонати, съхранявани в отделите „Нова история“ и „Най-нова история“. През септември пък бе открита обновената зала „Възраждане“.
Все по-голяма популярност набира и въведената през миналата година практика денят за безплатни посещения да бъде през последния уикенд на месеца. В последната събота на декември експозициите бяха разгледани от 130 посетители. Следващият път безплатните посещения ще бъдат на 25 януари.
През 2019-та бяха издадени три албума. Фотоалбумът „Градът край реката с тополите“ бе издаден с финансовата подкрепа на община Хасково. Негови автори са д-р Красимира Узунова, д-р Веселина Узунова и Пенко Добрев. Д-р Красимира Узунова е автор на още две книжки – „Футболът в Хасково“ е „Капитан Петко войвода – Закрилникът на Тракия“.
През изминалата година има ръст и на гостите, както и на възрастните посетители. Спад се наблюдава при чужденците. Затова пък наред с традиционните посетители от Англия, Германия, Турция, Гърция, САЩ, Холандия, Испания и Русия, експозициите  ни са разгледани от туристи от Австралия, Китай и Япония.

Автор

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X