На 24 май – купуваш История на Хасково, посещаваш безплатно музея

504 360 Милен Вълчев

Регионалният исторически музей дава възможност на любителите на миналото да си закупят с намаление двата тома на „История на Хасково“. Предложението ще важи до края на месеца. Бройките са ограничени, защото двете части са издадени преди съответно 20 и 10 години. Могат да бъдат закупени единствено в музея. Цената е 22 лева или спестявате цели 5 лв.
Освен това ако закупите двете томчета на 24 и 25 май ще получите още един подарък – безплатно посещение в експозициите Археология, Етнография и Възраждане на на музея. От офертата може да се възползва не само едни посетител, а цяло семейство.
„История на Хасково“ е написана интересно, предназначена е за широк кръг читатели. В написването на първия том наред историците от РИМ-Хасково, участват и известни учени – като академик Васил Гюзелев.
Ще научите доста интересни факти, свързани с първите заселници на територията на днешния град преди цели 7000 години. Или пък какво е било предишното име на Хасково. Дори през Възраждането има предложение турското име на града да бъде заменено с българско. Има специална глава, посветена на Клокотнишката битка. Изнасят се факти за стълкновенията с гъркоманите за българска просвета. Разказва се как един учител е убит, а друг предаден на турските власти, само защото преподават на български. Посочени са данни за демографските промени на града през ХІХ и началото на ХХ век.
Вторият том обхваща периода от Балканските войни до края на 1945 година. Обърнато е специално внимание на участието на хасковлии в Балканските войни за обединението на българските земи, както и в Първата световна война. Разказва се за заселването на града с бежанци от Македония и Беломорска Тракия. Подробно се разглеждат проблемите, които решава местната власт. От втория том става ясно, че проблемите с хасковската вода не са от вчера. Любопитно е например как възниква името на един от кварталите – Остров Куба. Има и още много интересни данни.
Това са книги, които трябва да бъдат в библиотеката на всеки хасковлия, които обича родния си град и се гордее с неговото минало.

Автор

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X