Парите през вековете показват в РИМ-Хасково

„Парите през вековете – от древността до наши дни“ е най-новата експозиция в Регионалния исторически музей в Хасково. Тя бе открита вчера от директора Пенко Добрев и професор Иля Прокопов, който е един от най-големите специалисти по нумизматика в света. Той самият я определи като уникална.
В наскоро ремонтираната зала са показани етапите, през които минават парите – от сеченето на монети до отпечатването на банкноти. В първите витрини могат да се видят парични значи от сребро на повече от 2500 години.
Наред с римските монети пък е показано какво може да бъде закупено с тях. Един от примерите е, че хлябът е струвал половин денарий, а вол – 100 денарии.
Не по-малък интерес предизвикат и показаните монетни колекции от османския период, както и ролята на гроша през вековете. Във витрините са експонирани и женски накити от средновековието, някои от тях обсипани с пари, защото се е смятало, че среброто има магически свойства.
В по-ново време посетителите могат да видят, че имало банкноти и с лика на Христо Ботев. Музеят разполага и с богата колекция от руски имперски банкноти, донесени по нашите земи от емигрантите, избягали от родината си, след болшевишкия преврат през 1917 г.
По времето на социализма най-често на банкнотите е бил ликът на Георги Димитров. При това не само на познатата на по-възрастното поколение двайсетолевка, но и на банкноти с много по-висок номинал. Някой от тях били напечатани в СССР, но така и не влезли в обращение.
Така хасковският музей вече разполага с четири експозиционни зали – „Археология“ на два етажа, „Етнография“, която пък е една от най-богатите колекции у нас, „Възраждане“, където могат да се видят уникални йерусалимии и последната, посветена на парите през вековете.
Експозициите се увеличават, но цените си остават същите – 2 лева за възрастни, по лев за ученици, студенти и пенсионери. Музеят е отворен от вторник до неделя.

AUTHOR

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X