Руският посланик посети Александровската гробница

738 520 Милен Вълчев

При посещението си в Хасково руският посланик Анатолий Макаров включи в обиколката си и Александровската гробница. Макар и набързо той разгледа с интерес стенописите в репликата на тракийската гробница, която е част от „Музея на тракийското изкуство в Източни Родопи“. Той е изграден със средства предоставени от японското правителство. При това копието напълно отговаря на оригинала, дори стенописите, които са от вътрешната част. Александровската гробница се намира само на 20 километра от Хасково. Дори има предположение, че един и същи художник е автор на стенописите в Александрово и в Казанлъшката гробница.
След руският посланик голяма група румънски туристи също посетиха музея в хасковското село, който се ползва с голям интерес сред родните и български туристи. Има дни, когато експозицията е посещавана от 300 души.
Все повече нараства и интересът към музея в Хасково, в това число и сред чуждите туристи. Румънската група преди да отиде в Александрово разгледа музея в Хасково. Те останаха удивени от дърворезбите в Паскалевата къща, както и от единствената закачена диня на тавана. Те останаха удивени, че хасковлията хаджи Паскал е ползвал през ХІХ век сандъци за дрехи, закупени от румънския град Брашов. Масата в женската стая, където дамите са пиели кафето и са разглеждали албуми със снимки, пък е от Оршова.
Белгийско семейство днес разгледа експозициите „Археология“ и „Етнография“. Признаха, че на много места са били, но има артефакти, които виждат за първи път.

Автор

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X