Сребърният потир от Хасково нареден до златното съкровище от Надсентмиклош

360 504 Милен Вълчев

Сребърният потир, който е част от археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в Хасково, от вчера може да бъде видян в София. В столицата, в Националния археологически институт с музей, снощи бяха открити две изложби. Хасковската сребърна чаша е част от експозицията „Езическа България: Власт и общество“.  Освен от хасковския в нея са включени артефакти само от още три регионални музея – в Шумен, Добрич и Силистра. Изложбата представя културата и основните аспекти в процеса на формиране на българското общество през VII-IX век.
Хасковският сребърен потир е почти на 1500 години. Предполага се, че чашата е била дарена на управителя на кастела край хасковското село Нова Надежда от Юстиниан І през 527 год., когато е обявен за император на Византийската империя. Чашата тежи около 300 грама и събира литър вино.
Редом с българските, за първи път в България, бе показано и златното съкровище от Надсентмиклош открито случайно през 1799 год. в областта Банат, тогава част от Хабсбургската империя. Състои се от 23 съда с общо тегло почти 10 кг. Отличава се с изключително качество и прецизност на изработката и завършеност на композициите. То е най-голямото познато досега съкровище от Ранното средновековие. Според една от теориите, то най-вероятно е принадлежало на някой от управителите на най-северозападните български области, които са обхваща и територията на днешната Банатска област.
На откриването на експозициите в НАИМ вчера присъстваха директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев и главният уредник в отдел археология Станислав Илиев.

Автор

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X