Стотици посетиха РИМ-Хасково в Европейската нощ на музеите

150 150 Милен Вълчев

Стотици гости на града и хасковлии разгледаха експозициите ни днес, когато се отбелязва Европейската нощ на музеите. РИМ ще работи до полунощ и се очаква още стотици посетители да разгледат изложбените зали.
За хасковлии голям интерес предизвика подредената във фоайето експозиция „Хасково в пощенските картички на три десетилетия 1950-1980“. Гостите се върнаха в младините си, когато е имало автобусна спирка пред сегашния Областен съвет, а в ресторантите „Дивото козле“ и „Кенана“ са празнували важни събития, свързани с техния живот. Спортистите пък си припомниха времената, когато на градския стадион на Ямача имаше не само футболно игрище, но и лекоатлетическа писта. Пощенските картички са много популярни през миналия век. Те струваха най-често 60 стотинки и всеки си купуваше от тях за спомен при гостуването в някой град или курорт и ги изпращаше на близките си, за да покаже къде е бил.
Група от Самоков съчета участието си на „Китна Тракия“ с посещение в хасковския музей. РИМ посрещна през днешния ден още гости от София, Кюстендил, Пловдив, Карлово, Пазарджишко…. Дори и двама учени от Холандия – антрополог и археолог, бяха сред днешните посетители на музея.
Децата пък се радваха най-вече на новия информационен киоск, който с помощта на съвременните технологии даваше допълнителна информация за най-интересните исторически места в областта, както и координати с местонахождението им.
За доброто настроение на гостите се грижеха младежи от школата по акустична китара към читалище „Заря“. Вчера бе открита и стена на изтъкнати наши съграждани, допринесли за просперитета на Хасково през вековете.

Автор

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X