Ученици засадиха дръвчета в Паскалева къща

150 150 Милен Вълчев

Гимназисти от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ засадиха девет дръвчета в двора на една от най-красивите възрожденски къщи в Хасково. Учениците от осми и девети клас залесиха с люляк, златен дъжд и шмак пространството пред дома на Паскалевия род. Към него принадлежи и известният хасковлия и книгоиздател Александър Паскалев, който е патрон на училището.
Акцията се осъществява със съдействието на Държавно горско стопанство-Хасково и Регионалния исторически музей, под чиято шапка се намира обявената за недвижим културен паметник къща на хаджи Паскал.
Освен, че засадиха дръвчетата, гимназистите, заедно с класните си ръководители – Виктор Колянов и Георги Попмарков,  ще се грижат и занапред за тях. Повечето от учениците признаха, че за пръв път садят дръвче.
Един от люляците бе посаден от директорката на гимназията Пенка Георгиева, под наставленията на Мирослава Милева, която е технолог в Горско стопанство-Хасково. „Днес бе нашият урок на открито. Тъй като нашият патрон е Александър Паскалев, решихме заедно с хасковския музей и Горското стопанство, които подариха дръвчета, да облагородим пространството около една от най-хубави възрожденски къщи, запазени до днес в нашия град. Още повече че по традиция водим всяка година най-малките от гимназистите в Паскалевия дом“, разказа директорката на гимназията Пенка Георгиева.
Къщата на чорбаджи Паскал е строена в средата на ХІХ век. Тя е двуетажна, асиметрична, възрожденски тип, с великолепно функционално разпределение. В дома е подредена експозиция, която е сборна колекция от предмети на хасковски заможни семейства от периода след Освобождението до края на ХІХ век. Подредена е с оглед на разпределението на помещенията в къщата – кухня, трапезария, всекидневна и салон, а отстрани на него – удобна широка стълба, която води за горния етаж. Уредбата на стаите като домакински помещения, отразява ежедневието на тогавашното хасковско семейство.
Горният етаж изпъква със своята изискана представителност. Просторният салон заема централно място. Интерес предизвиква кръглият кьошк, който е рядко срещан елемент в българската къща от епохата на Възраждането. От двете страни на салона са разположени гостната стая, женската стая, спалнята и дрешникът. Наред с дървените миндери в гостната стая могат да се видят и вносни виенски мебели, сребърни прибори и руски самовар, безспорно доказателство за западноевропейско и руско влияние в уредбата на българската къща.
Женската стая, или както я наричат хасковци “малката гостна”, има своите традиции още преди Освобождението. Тук в празнични дни младата домакиня посреща приятелките си. В спалнята желязното легло е според модата на времето, застлано с копринена покривка с брюкселска дантела. В дрешника са разположени сандъците, в които домакинята подрежда дрехите на семейството.
Подовете на всички стаи на къщата са застлани с оригинални образци на хасковски килимени черги от епохата на Възраждането.

 

Автор

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X