Французин търси руските си корени в Хасково

Французинът с руско потекло Борис Федоровски пристигна преди дни в

Д-р Федоровски и съпругата му Наталия се снимат с благодарни пациенти в двора на хасковската болница през есента на 1945 г.

Д-р Федоровски и съпругата му Наталия се снимат с благодарни пациенти в двора на хасковската болница през есента на 1945 г.

Хасково, за да издири сведения за своите баба и дядо. Те са живели тук между двете световни войни близо десет години. Гавриил Федоровски е бил лекар в хасковската болница, неговата съпруга Наталия също е работила там, но като медицинска сестра. Двамата бягат в България след октомврийската революция през 1917 година, за да се спасят от червения терор. Най-вероятно те са пристигнали у нас през 1922-ра. Години наред работят в руската болница във Велико Търново, после в Ямбол, а в средата на 30-те години идват в Хасково. По-късно, съпрузите Федоровски се местят в София, а след пенсионирането си се оттеглят в старческия дом в Самоков, защото близките им са в чужбина. Семейството има двама сина, които се установяват във Франция. Единият от тях – Михаил, е баща на Борис Федоровски. Заради „желязната завеса“ обаче децата не могат да видят своите родители. „Много бих искал да науча повече за баба си и дядо си, които са живели в една прекрасна страна. Затова съм тук

Борис Федоровски със семейството си се снима пред хирургическото отделение на хасковската болница

Борис Федоровски със семейството си се снима пред хирургическото отделение на хасковската болница

с моята съпруга и деца, за да им покажа България. Тя става втора родина за нашите близки, принудени да емигрират от Русия заради болшевиките“, сподели развълнуван при идването си в Хасково Борис Федоровски. Той и семейството му се снимаха за спомен пред входа на хасковската хирургия – там, където преди повече от 80 години са се фотографирали със свои колеги Гавриил и Наталия Федоровски.
Внукът им благодари на хасковския Регионален исторически музей за оказаното съдействие при събирането на данни за роднините му.
„Надяваме се, че ако някой пази в семейния си архив спомени за семейство Федоровски, ще помогне на музея да запълни още едно празно поле от историята на хасковското здравеопазване и съдбата на руските емигранти у нас.“

AUTHOR

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X