Ценна военна карта постъпи във фонда на отдел „Нова история на България“

150 150 Милен Вълчев

Ценна историческа карта постъпи във фонда на отдел „Нова история на България 1878-1944 г.“. Тя е с размери 170х130 см. Картата е обогатена с илюстрации и допълнителна информация за българското участие във войните от Освобождението на Първата световна война. В долния край са отпечатани нотите на химна на Царство България „Шуми Марица“.

Озаглавена е „Историческа бойна карта на въоръжения български народ“, издадена от софийската книжарница „Наука“, собственост на о. з. полковник П. поп Стефанов. Автори на картата са майор Борис Лиличков и Богомил Иванов. Картата най-вероятно е издадена октомври 1940 г. или до към март 1941 г. Със сигурност е излязла от печат преди 80 години, при това след септември, защото Добрич вече е показан, че се намира на българска територия. България си връща Южна Добруджа, съгласно подписаната с Румъния Крайовската спогодба подписана на 7 септември 1940 г. В горната част има снимки на цар Борис ІІІ и съпругата му, както и престолонаследника на Н. Ц. В. Симеон Търновски, който на 3-4 години.

Върху платното, в различни части на страната, са поставени портрети на български командири, отличили се по време на воините за обединението на българските земи. Например край Хасково е ликът на ген. Никола Иванов, който започва кариерата си в Търново-сейменския отряд. Той възглавява Втора армия, която по време на Балканската война (1912-1913) превзема непристъпната Одринска крепост.

Макар и добре запазена, картата се нуждае от реставрация, след което ще бъде изложена в една от залите, за да могат да я видят и посетителите.

 

 

Автор

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X