5 хасковски експоната са включени в експозицията „Злато и бронз” в София

Пет експоната на РИМ-Хасково са включени в експозиция, организирана от Националния археологически институт с музей (НАИМ). Изложбата, под надслов „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“, ще бъде открита за посещения на 25 октомври. В нея ще бъдат показани артефакти от цяла България, изработени през бронзовата и ранножелязната епоха.
Хасковският музей участва отново с уникални предмети, които много рядко могат да бъдат видени другаде. Като бронзова микенска рапира, която е на повече от 3500 години. Тя е използвана 3 века преди Троянската война. В София ще бъде показан и уникален накрайник за подобна рапира, открит при археологически разкопки при с. Долно Черковище. Посетителите в НАИМ ще могат да видят и железен меч – един от първите от този метал по нашите земи. Той е на повече от 3000 години.
Два от хасковските експонати в експозицеята са рядко срещани калъпи. Единият е от камък и е предназначен за отливането на бронзови сърпове. Уникален е и другият, който наистина се среща много рядко. Той е керамичен и е предназначен за изработването на кръстовидни брадви.
Подборът на предметите е направен от зам.-директора на НАИМ, доц. д-р Христо Попов.Изложбата може да бъде посетена до 28 януари 2018 г. в Националният археологически музей. Тя е продължение на представената през май 2017 г. в Музея за история на изкуството във Виена експозиция Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа , която бе посветена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.
Друг експонат на РИМ-Хасково – сребърният потир от времето на византийския император Юстиниан І Велики пък се върна в трезорите на хасковския музей, след като половин година бе изложен НАИМ редом до златното съкровище от Надсентмиклош.

 

 

 

 

AUTHOR

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X