750 посетиха РИМ-Хасково през септември

150 150 Милен Вълчев

Рекордните 757 посетители разгледаха експозициите на Регионалния исторически музей в Хасково през септември. На 6 септември бе открита официално обновената експозиционна зала „Археология“, която е разположена на два етажа. Лентата прерязаха директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, кметът на Хасково Добри Беливанов, областният управител Станислав Дечев и депутатката Евгения Ангелова. Реконструкцията бе извършена със средства по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция.
През септември музеят е посетен от над 250 гости на града, в това число от 15 чужденци или българи, живеещи извън страната – в Турция, Гърция, САЩ, Великобритания, Русия, Германия, Япония и Швеция.
Софиянци и варненци бяха сред най-честите гости от страната. Експозициите бяха разгледани и от хора дошли от Бургас, Пловдив, Стара Загора, Търговище, Видин, Перник, Дупница, Радомир, Габрово, Ямбол.
Повечето посетители не крият възхищението от експонатите. В това няма нищо учудващо – хасковският музей е сред десетте в страната с най-големи археологически експозиции. Гостите се възхищават на сребърната каничка с позлата, която по нищо не отстъпва на тези, които са част от Рогозенското съкровище, открито преди 30 години във Врачанско. В залата е показан и един от първите железни мечове, изработени в Европа, както и реплика на бронзовия глиган, открит от селянин на гробницата край свиленградското село Мезек през 1908 г.
Етнографската експозиция също е една от най-богатите и интересните. Освен това желаещите могат да се пренесат със сто години назад като се пременят с носиите на техните предци.
От септември музеят вече работи в събота и неделя, единственият почивен ден е в понеделник.

 

 

Автор

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X