810 посетиха хасковския регионален музей през май

150 150 Милен Вълчев

 

810 са посетителите през май в Регионалния исторически музей в Хасково, в т. ч. и в етнографската експозиция в Паскалева къща. Ръстът е в пъти в сравнение с предходните две пандемични години. Същевременно посетителите са по-малко спрямо 2019-а, т. е. преди появата на Ковид-19. По-важното е, че след отмяната на ограниченията хората постепенно се връщат в музеите.
Най-големият дял от посетители е на учениците – 385. Половината от тях опознаха артефакти с помощта на „Търсачи на съкровища в музея“, която е на четири нива. Учители от гимназиите пък използваха експозициите, за да проведат изнесени уроци пред гимназистите.
Най-голям интерес през миналия месец предизвика показаната в залата за временни изложби сабя на Христо Ботев. Предполага се, че той е загинал с нея в ръка. Сабята се съхранява в РИМ-Враца, откъдето ни бе предоставена, за да я покажем на хасковци. Наред с нея бе представена и изложба от 17 пана, посветени на живота и делото на Христо Ботев. Тя пък ни бе изпратена от НМ „Христо Ботев“ в Калофер. В рамките на шест дни сабята и изложба, свързани с поета и революционер е видяна от 359 души или по 60 на ден. Това прави гостуващата експозиция в най-посещаваната за последното десетилетие.
Юни също се очертава да бъде наситен с посещения. Само през първия ден от месеца експозициите бяха разгледани от почти 100 ученици. От сега вече има записани 120 търсачи на съкровища.

Автор

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X