Преди 65 години е открит паметника на Капитан Петко в Хасково

583 400 Милен Вълчев

На 18 декември се навършват 65 години от откриването на паметника на Капитан Петко войвода в Хасково. Хиляди граждани доброволно се стичат на паметното събитие – в района на тогавашния механотехникум „Стойчо и Кица Марчеви“. По-късно сградата е разрушена и на нейно място е изградена хасковската автогара. Сякаш и самото време е съпричастно към тържеството. „Беше топъл декемврийски ден. Слънчев и ведър“, спомня си Пенка Чакалова – внучка на Митрю, брат на Петко Каракирков (Кирков, Киряков). По това време тя е ученичка в трети курс на местното педагогическо училище.
На откриването присъстват още двама наследници на легендарния защитник на Хасково и Родопите – Кирко Каракирков и Добра Каракиркова – син и дъщеря на Митрю.
Паметникът е дело на тракиеца проф. Стой Тодоров и неговата съпруга арх. Мария Милева, дъщеря на художника Иван Милев. Паметникът на Капитана е един от най-величествените и същевременно реалистично предаващи неговите черти. Висок е три метра, направен е от бронз. Войводата е изваян в цял ръст, стъпил върху гранитна скала.
Откриването на паметника е предшествано от митинг. Първи се изказва Георги Саракостов – председател на Акционния комитет за построяването на паметника. Той дава думата за слово за живота на Петко войвода – на Янчо Георгиев, секретар на ОК на БКП в Хасково. От името на Централното ръководство на тракийските организации слово и венец поднася Никола Спиров. Венци и цветя са поднесени и от представители на градовете Свиленград, Кърджали, Асеновград и Сталин, както се нарича Варна в средата на 50-те години. (В. Родопска борба, бр. 102, 24.12.1955).
За тържественото събитие в Хасково съобщава и вестника на тогавашната народна армия, който се позовава на БТА. Дописката е напълно издържана в стила на 50-те години: „Давайки израз на своите чувства на благодарност и признателност към верния народен син – Капитан Петко войвода, трудещите се от Хасково и окръга му издигнаха паметник, който ще напомня на поколенията за неговия героичен пример на вярна служба на народа и Отечеството.“ (в. Народна армия, бр. 2262, 20.12.1955).
И както подобава на всяко тържество накрая следва музикална програма. „Сава поп Савов – сътрудник на радио София и Каньо Бодров, лауреат на IV младежки фестивал в Букурещ, изпълниха хубави мелодични песни за Петко войвода. Тържеството завърши с кръшни хора на пл. „9-ти септември“ (сега площад „Свобода“)“, пише в репортажа си в. „Родопска борба“.
Така вече 65 години паметникът на Капитан Петко е един от символите на Хасково. До днес обаче продължават споровете дали това е първият паметник на легендарния войвода. Съперничеството е между Кърджали и Хасково. Споровете се подклаждат и от разнобоя в датите на откриването на двата паметника. Безспорно е доказано, че хасковският е открит на 18 декември. Това обаче не пречи и до днес в различни публикации да се срещат поне още три дати – 1956, 1958, 1963 г. Последните две са посочени от сина на Стою Тодоров и Мария Милева – арх. Иван Тодоров. Те обаче не се верни.
За бюст-паметника в Кърджали из медийното пространство също се споменават няколко дати – от 1953 до 1959 г. Повечето изследователи обаче се обединяват около 1955 г. Конкурсът е спечен от скулптура Вълчо Кадиев. В своите спомени, записани от хасковския краевед Борис Колев, той разказва, че през 1954 г. е изработил бюст на Петко войвода, на базата на който е направено бронзово копие през 1954 г., поставен на пиедестал и открит през 1955 г. (ДА-Хасково, ф. 1777, оп. 3, а. е. 7)
Паметникът е с височина 189 см, а бюстът е 110 см и широчина 89 см. Изследователката Пенка Чакалова-Генева посочва и вероятната точна дата на откриването на кърджалийския паметник – 23 май 1955 г. Тази дата й е казана от доц. Митов, член на Тракийското дружество „Димитър Маджаров“. Средствата за паметника са събирани лев по лев от гражданите на Кърджали, но въпреки това сумата не била достатъчна. Тогава останалата част била дадена от свещеник Попниколов, който служи в църквата „Св. Георги“ и е заместник-председател на местната тракийска организация. По-късно дружеството връща парите. (Чакалова-Генева П. Паметниците на Капитан Петко Войвода, 2014, Хасково, с. 30-40).
В други източници също се съобщава, че през 1955 г. в Кърджали е открит паметник на Капитан Петко. През с. г. е открит и вторият паметник на легендарния войвода в Хасково. През 60-те години зад него е построен жилищен блок, именуван в памет на защитника на Хасково и Родопите.
Третият паметник на Петко Каракирков е издигнат във Варна, където той живее до края на живота си през 1900 г. Паметникът е монтиран през 1959 г.

Защо почитаме легендарният защитник на града и Родопите прочети в Капитан Петко Войвода в паметта на град Хасково

Автор

Милен Вълчев

All stories by: Милен Вълчев
X