ЗАГАДКИ И ИСТОРИИ В МУЗЕЯ

150 150 РИМ-Хасково

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ХАСКОВО ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТАЛНАТА ПОРЕДИЦА „ЗАГАДКИ И ИСТОРИИ В МУЗЕЯ“

Серийният филм представя културно-историческото наследство на Хасковския край в 10 епизода с 20 подбрани от сценаристите теми. Старт на дейностите беше даден през септември 2022 г. като част от проект РЕВИТА, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.
Режисьор и оператор на серийния филм е Николай Скерлев. Автор на музиката е хасковският композитор Данаил Петков. Сценариите са дело на екипа на РИМ-Хасково. В епизодите участват ентусиасти от Хасково, Харманли и Пловдив.

Идеята на поредицата е да популяризира материалното и нематериалното културно наследство на Хасковския край чрез подбрани теми от античната, новата и най-новата история на България и етнографията. Всяка тема разказва история, свързана с паметник на културата, или изложен в някой от музейните обекти експонат или обичай, с които музейните специалисти искат да запознаят жителите и гостите на Хасково и окръга. Някои теми са съсредоточени върху интересни личности от града като Аспарух Лешников, Недялка Симеонова и Христодул Вълчев Шишманов и разказват малко известни или неизвестни факти от биографиите им.
Представянето на филмите ще започне от 2 декември в камерна зала на ДКТ „Иван Димов“ от 16 часа, когато публиката в Хасково ще може да види епизодите, посветени на двамата световноизвестни музиканти Аспарух Лешников и Недялка Симеонова.
През следващите седмици ще бъдат представени и епизодите „Непокорните Шишмановци“, „Безсмъртие в камък“ и „За славата на бойното знаме“.

Темите, посветени на Александровска гробница и наследството на траките по нашите земи („Безсмъртие в камък, „Загадката на златните мъниста“ и „Легенда за силата на глигана“), вече може да бъдат гледани в Музея на тракийското изкуство в Източните Родопи при с. Александрово. Тези 3 теми са със субтитри на английски език. Останалите епизоди ще бъдат достъпни за гледане във всички музейни обекти, в т.ч. и в обновените експозиции в Кирково училище и Шишманова къща от пролетта на 2024 г. От 1 януари 2024 г. всички епизоди на „Загадки и истории в музея“ ще бъдат излъчени по ЕТВ.

Списък на епизодите по теми:
1. „Сърцето на вярата и търговията“ (Узунджовски панаир и църквата-джамия – Възраждане); „Тайната на древния символ“ (Комплекс „Глухите камъни“ – Археология)
2. „Легенди за любовта – светилището на каменната нимфа“ (Нимфеумът при Каснаково – Археология); „Легенда за силата на глигана“ (Археология); „Старата часовникова кула“ (Възраждане и Нова история).
3. „Златният орден“ (орден „Г. Димитров“ – Най-нова история); „Загадката на златните мъниста“ (златното съкровище, изложено в Музея на Тракийското изкуство“ – Археология); „Да живееш за музиката“ (Авиокатастрофата от 1971 г. и Недялка Симеонова – Нова и Най-нова история)
4. „Безсмъртие в камък“ (откриването на Александровската гробница, историята през очите на д-р Г. Китов); Кутия за мечти (първият български телевизор – Най-нова история)
5. „Нежна и добра“ (ролята на жената в различните епохи – Етнография); „Ески Джамия – живата памет на Хасково“ (Средновековие, Нова и Най-нова история)
6. „Изворът на живота“ (крепостта „Свети дух“ – Археология); „Църквата „Сурп Степаннос“ (арменска общност в Хасковския край – Нова история)
7. „За славата на бойното знаме“ (паметникът на Незнайния войн – Нова история); „Отровната война“ (ПСВ и химическата война – Нова история)
8. „Скалните църкви“ (Михалич и Маточина – Археология); „Пътят на поклонника“ (хасковските хаджии – Възраждане)
9. „Да срещнеш Аспарух Лешников“ (Най-нова история)
10. „Непокорните Шишмановци“ (основаването на съвременно Хасково, Шишмановия род, църквата „Св. Богородица“ – Средновековие и Възраждане).

Филмът е изработен по проект BGCULTURE-1.001-0019-C01 „РЕВИТА“ с подкрепата предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 чрез Програма РА 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”, Резултат 1 „Подобрено управление на културното наследство“

Автор

РИМ-Хасково

All stories by: РИМ-Хасково
X